Scholfilet bereiden

Het schoonmaken van de schol

Scholfilet is heerlijk, maar scholfilet bereiden kost heel wat tijd en inzicht. Hier enkel tips voor het bereiden van de perfecte schol! Wanneer je scholfilet gaat bereiden heb je eerst wat kuiswerk voor de boeg. Eerst snijd je de kop van de schol af en knip je met een keukenschaar de vinnen van de schol.

gebakken scholVervolgens verwijder je de resten uit de buikholte. Reinig de schol van binnen en van buiten onder stromend koud water. Zorg ervoor dat het bloed uit de buikholte weg is. Dep de schol droog met keukenpapier en vergeet hierbij de binnenkant niet.

Het bakken van de schol

Wrijf de schol aan beide kanten in met peper en zout. Giet een grote hoeveelheid olie in een pan – ik kan een koekenpan aanraden aangezien je geen hoge randen nodig hebt voor deze vis. Wanneer de olie heet is, leg je de schol in de pan. Zet daarna het vuur lichter en laat de schol langs beide kanten goudbruin bakken. Scholfilet bereiden vraagt om veel geduld; de schol is pas gaar wanneer hij los komt van de pan! Tip; wanneer je meerdere scholfilet gaat bereiden, leg je ze best niet tegen elkaar in de pan. Ze gaan meteen tegen elkaar plakken en komen niet meer los!

Schol eten

De scholfilet bereiden is nu goed gelukt; klaar om te eten. Maar hoe doe je dat netjes? Snijd de gebakken schol in de lengte tot op de graat in. Zet het mes in de snee en schuif het visvlees van de graat af. Smakelijk!